Rézkori települést találtak Vas megyében

Kora rézkori lakóhely maradványaira bukkantak a régészek azon a területen, ahová az uraiújfalui leendő szennyvíztisztítóját építik. Egy sír és számos eszköz, edény is előkerült – írja csütörtöki számában a Vas Népe.

A feltárás során két lakóház maradványa bontakozott ki. Egy kora rézkori lakóteleprészre bukkantunk: gerendavázas, cölöplyukas szerkezetű, felmenő falakkal épített, valószínűleg többszintes ház állhatott itt Krisztus előtt 2400 körül. Előkerültek a nagyméretű faoszlopok nyomai, amelyek a keresztfalak helyét jelzik – nyilatkozta a lapnak Mladoniczki Réka régész. A két lakóház között fölleltek egy kelet-nyugat tájolású, a rézkorra jellemző, nem túl jó állapotú sírt is, benne csontmaradványokkal. A régész a méretekből arra következtet, hogy gyermeket vagy ifjút hantoltak el itt zsugorított testhelyzetben. Mladoniczki Réka hozzátette: az agyagnyerő gödrökből rengeteg lelet került elő, köztük kovaalapanyag-maradvány, pengék, bütykökkel díszített kerámiák, különféle edények, csiszolt kőbaltatöredékek.

A leleteket már beszállították a Savaria Múzeumba, ahol megtisztítják, s azokat, amelyek viszonylag épek, restaurátorok veszik kezelésbe. A szakember szerint értékes régiségekre bukkantak, mert Vas megyében nem túl sok kora rézkori település ismert. A régészeti feltárást, amelyet a beruházó finanszíroz, várhatóan ezen a héten befejezik.

forrás: Vas Népe

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Vas | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.