Gyaloghíd: egyszerre kulturális és szórakoztató központ

Az üzlet, a kultúra és a tudomány világának találkozópontja lehet a Lágymányosra tervezett új, budapesti gyalogoshíd. A régi álom megvalósításához csak most áll rendelkezésre elegendő forrás.

Az elmúlt években sokat lehetett olvasni a Budapestre tervezett gyalogoshíd-tervekről, szinte minden párt fővárosi programjában kötelező szereplő legalább egy, de inkább több gyaloghíd-építés. Több terv és helyszín is felmerült, volt olyan portál, amelyik már népszerűségi szavazást is rendezett a tervekkel kapcsolatban, ugyanakkor az elmúlt öt évben a kérdés csak papíron létezett.

Nem feltétlenül itt indokolt?

A lágymányosi gyalogoshíd terve már 20 éves és eredetileg az ide tervezett ’96-os EXPO tette volna indokolttá, ami végül nem valósult meg. „Miért pont oda tervezik?” – teszik fel sokan a kérdést, hiszen érezhető: máshol sokkal nagyobb szükség lenne rá. Lágymányoson két, csak munkaidőben használt városrészt lehetne összekötni, ráadásul az irodai és egyetemi negyedben dolgozóknak, tanulóknak sem feltétlenül van dolguk a másik oldalon. A város közlekedése szempontjából mindemellett kijelenthető: több gyaloghídra is szükség lenne, hiszen a legtöbb hídon csak autóval lehet közlekedni.

Komplett szórakoztatóközpont

A lágymányosi kampusszal és Soroksári Duna-parttal számos városépítész szerint minél hamarabb „muszáj” kezdeni valamit. Ez a város legkevésbé élvezhető Dunapart-szakasza és ez a hangulat a MüPa és a Nemzeti környékét is lehúzza ahelyett, hogy pezsgő, élő városrészt alkotna. Az eredeti koncepció szerint a terv nem csupán egy hidat, hanem egy több emeletes szórakoztatóközpontot tartalmaz, ahol kávézók, éttermek és esetleg egy-két kulturális intézmény is helyet kaphatna. Érdemes azonban elkerülni, hogy a híd egy Dunán átívelő plázává váljon.

Nyilvánvaló, hogy egy híd nem elégít ki minden igényt, ehhez szükség van a jelenleg elég igénytelen partszakaszok rendbetételére. A pesti parton futó HÉV-vonalon jelenleg csak a Boráros térnél és a Művészetek Palotájánál lehet átkelni, mindenképp szükség van több átkelési lehetőségre és esztétikus sétányok kialakítására.

A tervek szerint az épülő híd budai hídfőjénél kaphatna helyet a Széchenyi-könyvtár új épülete, amit muszáj kiköltöztetni a Várból, mivel már rég kinőtte a helyét. Kulcsfontosságú, hogy milyen jellegű épületet terveznek. Várható, hogy egy jól megtervezett, hallgató- és látogatóbarát budapesti központi könyvtárat az egyetemi kampusszal együtt naponta akár több tízezer ember is használna. Mivel jelenleg Budapesten nincs igazán jó általános könyvtár, nagy igény van egy ilyen épületre és nem mindegy, hogy azt hogyan lehet majd megközelíteni. A pesti oldalra tervezett új kongresszusi központ szintén a környék további fejlődését vetíti előre, így a híd egy fejlesztési terület közepén állna és szimbolikusan is egy olyan hely lehetne, ami találkozópont az üzlet, a kultúra és a tudomány között.

Szűts András

(mindennapi.hu)

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Budapest | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.