Megújult a ferences kápolna Veszprémben

Az egykori ferences kolostor Szent István-temploma Fájdalmas Szűzanya barokk kápolnájának és a templom sekrestyéjének felújítását ünnepelték április 15-én a veszprémi várban, ahol Márfi Gyula érsek hálaadó szentmisét mutatott be.

A ferences kolostor, amelyben 1984 óta idős, beteg, munkaképtelen papok otthona működik, a XVII. századi kolduló szerzetesek, a szalvatoriánus, majd mariánus ferencesek emlékét őrzi, akiket Sennyey István püspök a török idején megfogyatkozott papság helyzetét enyhítendő hívott Veszprémbe.

Az épületegyüttest a XVIII. században építették át barokk stílusban. Ennek jegyeit őrzi a későbbi bővítések során kialakított Fájdalmas Szűzanya-kápolna is, mely az elmúlt évtizedek során erősen leromlott állapotba került, s most belső terét festéssel megszépítették, oltárát felújították, s új berendezést, székeket, térdeplőket kapott. Csodálatos ősi oltárképe (ismeretlen szerző műve) a Fájdalmas Anyát ábrázolja, ölében a halott Krisztussal.

Márfi Gyula érsek a szertartás során Isten áldását kérve szenteltvízzel hintette meg a kápolna falait, oltárát, és megáldotta a felújított sekrestyét is. A szertartás végén Nagy Károly plébános, a felújítási munkálatok fő mozgatója beszámolt a renoválás menetéről, megköszönve a sok segítséget és a hívek adományait.

Toldi Éva/Magyar Kurír

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Veszprém | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.