A Szigetköz kedvelt búcsújáró helye: Máriakálnok

Máriakálnok emberemlékezet óta kedves zarándokhely a szigetközi hívek számára. A gyönyörű környezetben szerényen meghúzódó kápolna körül már a középkorban is imádkoztak segítő kegyelemért a zarándokok. A búcsújáró helyen évente két búcsút tartanak, ezek egyike Szentháromság vasárnapjára esik.

A folyószabdalta tájon sok friss vizű, jó forrás volt. Az útonjárók különösen szerették azt a Kálnokon kívül eső kutat, amelynek vizét gyógyító erejűnek tartották, mert több csodálatos gyógyulás, s ennek hatására megtérés is történt ott. A hédervári Viczay gróf segítségével a hívek 1663-ban kápolnát építettek Sarlós Boldogasszony tiszteletére. 1873-ban a Szentháromság vasárnapi búcsú után az oltáron felejtett égő gyertyáktól támadt tűzvészben az egész kápolna leégett, csupán Szűz Mária és a kis Jézus szobra maradt sértetlen. E csodás körülmény tovább növelte a kálnoki Mária-tiszteletet. A hívek és Zalka János győri püspök adományából újjáépített kápolnát 1874-ben szentelték fel. Búcsúkiváltságait 1874-ben, IX. Pius pápától nyerte.

A szocializmus éveiben megrongálódott neoromán épületet a kálnokiak folyamatos munkával felújították. Ez a faluból kitelepített svábok segítségével valósulhatott meg.

A Szigetköz kedvelt búcsújáró helyén évente két búcsút tartanak. Ezek egyikén,  Szentháromság vasárnapján az esős idő ellenére sok százan gyűltek össze. A koncelebrált szentmisén Tempfli József nyugalmazott nagyváradi püspök szentbeszédében olyan embereket állított példaképül a hívek elé, akik látják a jövő fejlődési irányát, és utat tudnak mutatni, formálni képesek a világ arcát. Hangsúlyozta, olyan emberekre van szükség, akik azt mondják, amit gondolnak, és azt teszik, amit mondanak. Bibliai és magyar történelmi példákat idézve mutatott rá, mennyit jelentett a magyarságnak, hogy mindig voltak olyanok, akik a szilárd jövő felé tudták kormányozni az országunk sorsát. Ezért mondhatjuk bizalommal Reményik Sándor szavaival: „És folyton fogyva mégis megnövünk!”

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Győr-Moson-Sopron | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.