Kolontáron beköltözhetők az új házak

Hét család vehette át tegnap új otthona kulcsait Kolontáron. A településen, a kormány által épített lakóparkban huszonegy, Devecseren pedig nyolcvanhét családi ház található. Tavaly október 4-én több mint kétszáz család vált földönfutóvá, amikor átszakadt a timföldgyár iszaptározójának gátja. A károsultak kétharmada döntött úgy, hogy nem költözik el. Nekik a kormány épített új otthont. A kárfelszámolás és újjáépítés huszonhétmilliárd forintba került. Ebből a két lakóparkra 5,3 milliárdot költöttek.

MH)

Elsőként Kolontáron készültek el az új lakóházak. A napokban itt már fásítottak, és növényeket telepítettek. A lakópark elkészült. A huszonegy családi ház különböző típustervek szerint épült fel, rekordsebességgel. Az új utca mondhatni szemet gyönyörködtető. Modern, mégis családbarát, természetes kialakítású, natúr színekben, sok faelemmel, s ez a Makovecz-tervezőcsapatot dicséri.
A beköltözők közül többen azt mondták lapunknak, nagyon várták már a napot, hogy végre ismét saját otthonuk legyen, hiszen több mint fél éven át idegen helyen kellett álomra hajtaniuk a fejüket. Az új ház mindenkinek nagyon tetszik, azt mondják, hetek óta tervezgetik, hogyan rendezik be. Az első hét család vehette ma át a kulcsokat, miután a kivitelező cég képviselőivel, a műszaki ellenőrökkel és az UKK parancsnokával hitelesítették a leltárt. Minden családra legalább egy órát szántak, hogy elmagyarázzák, mi hogyan működik a házban. Rögzítették a villany-, víz- és gázóraállást – amelyek egyetlen szignóval kerültek át az új lakók nevére. Mindenki akkora házat kapott, amekkorát elveszített az iszapáradáskor.

A legkisebb ház hatvan, a legnagyobb nyolcvan négyzetméteres.

A háromszobás ingatlanokhoz amerikai konyha és két fürdőszoba tartozik. A lakásokat a károsultak igényei és kérései szerint egyedien alakították ki. Több minta közül választhattak csempét, járólapot, parkettát. A bútorokat szintén teljesen ingyen kapják. Egy bemutatóteremben választhattak a családok konyhabútort, amelyet már be is építettek, továbbá szekrényeket és ülőgarnitúrát. A bútorszövetség ezek leszállítását a hét végére ígéri. Akkor ténylegesen beköltözhetnek új otthonaikba a kolontári családok.

Tili Károly polgármester kérdésünkre elmondta, nagyon elégedett az új településrésszel. Szerinte hosszú távon a falu profitálhat a feléjük irányuló figyelemből, hiszen olyan fejlesztés indult meg Kolontáron, amelyre önerőből esélyük sem lett volna. Az egyetlen dolog, ami nem pótolható, a kilenc emberélet – fogalmazott a polgármester.

Devecseren július 8-án kezdődik a házak birtokba adása, és három ütemben egy hónapig tart, a beköltözést a családok – amelyek közül többen jelenleg is még albérletben laknak – július közepétől kezdhetik majd el. Mindez azt jelenti, hogy az őszt már mind a száznyolc család az új otthonában várhatja.

Füssy Angéla

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Veszprém | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.