Megáldották a Torinói Lepel hiteles másolatát Debrecenben

A Torinói Lepel 1:1 méretű hiteles másolatát helyezték el véglegesen 2011. június 1-én Debrecenben a Szent Anna székesegyházban. Bosák Nándor megyéspüspök szentmise keretében áldotta meg a hiteles másolatot és ezt követően Pályi Gyula a Modenai Egyetem professzora, az Olasz Nemzeti Tudományos Akadémia (a „Negyvenek”) tagja előadást tartott a Torinói Lepelről.

Bosák Nándor megyéspüspök a szentmise homíliájában a hitről elmélkedett, arról a pontról, ahol a tapasztalás, a tudomány eszközei már nem elégségesek. A főpásztor Pál apostolra irányította a figyelmet, aki az athéni areopáguszon, a tudomány és a bölcsesség bölcsőjének színhelyén arról a Teremtőről, az athéniak előtt „ismeretlen istenről” beszélt aki Jézus Krisztus által vezetett el bennünket a hitre. Voltak, akik mosolyogtak rajta, mások közömbösen hallgatták, de néhányan figyeltek rá.

A püspök kiemelte, az ember alapvetően most is keresi a teljességet önmagáról, az életről és a világról. Az ember a tudományok, a tapasztalás által sok ismeretet szerez, mégis érzi, hogy tudása véges, nem fogja át a teljességet. Így érkezik el ahhoz a ponthoz, ahol átlép a tapasztalhatón túlra, oda, amit hitnek nevezünk.

Ezt a határt az Isten, Jézus Krisztus által törte át. Amikor az igazságot keressük, Jézus Krisztus megismerése által kapunk képet erről a többről, teljesebbről. Pál apostol a bölcsességről beszél, fölnyitja a gondolkodásunk korlátoltságát, zártságát és átsegít a teljességbe. Így segíti az embert minden – ezért kutatja a tudomány Jézussal kapcsolatban is azokat a külső eszközöket -, amelyek Jézus jobb megismeréséhez vezetnek, mint a Torinói Halotti lepel. A Lepel arról is beszél, milyen lehetett Jézus szenvedése, de a hitünket az nem pótolja. A hit mindenkinek a személyes feladata,  szabad elkötelezett döntése, belső állásfoglalása amellett amiről Jézus beszél.

Értesüléseink szerint  a Torinói Sacra Sindone Bizottság országonként egy-egy darab 1:1 méretű hiteles másolat elhelyezését engedélyezi a Lepel tiszteletének erősítése céljából. Az elmúlt évben a győri Szent Kamill templomban helyeztek el egy másolatot. A debreceni Szent Anna székesegyház hivatkozva a határon túli magyar egyházmegyék fizikai értelemben is vett közelségére, engedélyt kapott egy másolat debreceni elhelyezésére.

A debreceni másolat Gian Carlo Durante híres olasz fotós 2002 után készült felvételéből digitális nyomdatechnikai eljárással készült a Torinói Lepel anyagához hasonló halszálkamintás szövetre. (2002-ben a Lepel alátétvásznát eltávolították és  semleges szilárd alapra helyezték el.)  Az említett fényképész legutóbb 2010-ben készített felvételeket.

A Torinói Lepel hiteles másolatát a templomtérben helyezték el, látogatható ingyenesen, minden nap 6.30-19 óráig.

Kovács Ágnes/Magyar Kurír

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Hajdú-Bihar | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.