Felszentelték az új kismegyeri templomot

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szentelte fel vasárnap az új győr-kismegyeri templomot, amely a Pannonhalmi Területi Apátsághoz tartozó Szent Anna Lelkészség hívei számára épült, és az Isteni irgalmasságról kapta nevét.

Kismegyer egykor a Pannonhalmi Bencés Rend gazdasági területe, majorsága volt. Az akkor Kismegyeren élő néhány család a megélhetését a bencés gazdaságban találta meg. Lelkipásztor ellátásukra az 1780-as években épült Szent Anna-kápolna szolgált, mely egyúttal temetőkápolna is volt. A barokk kápolna jellegzetes helyen, a település övezte dombtetőn áll, melynek kecses alakja már messziről megpillantható – írja Bartók Ferenc plébános atya, a templomépítés vezetője. – Megemlítendő, hogy az 1809-es napóleoni „kismegyeri csata” a kápolna közelében zajlott le. Egy korabeli metszet arról tanúskodik, hogy a csata idején a kápolna már állt.

Mára Kismegyer jellege a korábbiakhoz képest teljesen megváltozott, Győr egyik folyamatosan bővülő településrészévé vált. Kétezren élnek  itt, a bővülés a jövőben is folytatódhat. Mivel a kápolna mindössze hatvan főt tud befogadni, és bővítése az azt körülölelő temető miatt nem volt lehetséges, ezért az egyházközség új templom építését határozta el. A főapát kezdeményezésére pedig  létrejött a Kismegyeri Templomépítő és Fenntartó Alapítvány.

A templomépítéssel kapcsolatos gyakorlati munka 2004 februárjában kezdődött. Tervpályázatot írtak  ki, a tervezés jogát végül Balázs Mihály budapesti építész nyerte el. A kiviteli tervek 2006 szeptemberére készültek el. A templom építése 2007 őszén kezdődött, alapkövét 2008. július 3-án Várszegi Asztrik tette le.

A tervek szerint, s most már megépülve is, a 16 méter magas templom élő kapcsolatot tart a domb tetején álló barokk kápolnával. Tudatosan úgy épült, hogy  a kis kápolna megőrizze történelmi méltóságát: a távolból úgy látszik, mintha a kápolna tornya egyúttal az új templom tornya is lenne. A templom egyszerűségével és puritánságával egyszerre illeszkedik az ősi bencés hagyományokhoz, ugyanakkor megfelel a mai kor elvárásainak is – írja a plébános, hozzátéve: a 150 millió forint, amelybe az építkezés került, szinte teljesen adományokból jött össze.

A templommal épült meg az urnafolyosó is, mellyel a temető szűkösségét enyhítik, és a jövőben egy plébániaépület is fog épülni, mely közösségi házként is szolgál majd.

Magyar Kurír

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Győr-Moson-Sopron | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.