Nyolcvanéves az örökifjú esztergomi „Franka”

1931. szeptember 8-án volt az első tanítási nap az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban, amely fennállása óta több mint félezer katolikus papot és szerzetest, számos kiemelkedő közéleti személyiséget és sok-sok tisztességes családapát, értelmiségit és kétkezi munkásembert adott az országnak.

A ma is kizárólag fiúiskola jelenlegi és egykori diákjai és tanárai az évfordulón háromnapos ünnepi megemlékezést tartanak a prímási városban, a Franka becenévre hallgató iskola ősi falai között, illetve az Országház Felsőházi termében.

Kisboldogasszonykor, szeptember 8-án, az iskola ünnepén evangelizációs napon vesznek részt a mai növendékek. Délelőtt mintegy harminc öregdiák tesz tanúságot a diákok kis csoportjai előtt a megélt hit erejéről; beszélgetések keretében osztják meg tapasztalataikat a keresztény helytállás szépségéről, nehézségeiről és örömeiről. Délután osztályonként szentségimádás, keresztút, rózsafüzér, más templomok meglátogatása következik, este közös tábortűz a Prímás-szigeten.

A Parlamentbe kapott az iskola meghívást szeptember 9-ére. A felsőházi teremben a jubileum alkalmából Schmitt Pál köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszönti az intézményt. Volt iskoláját méltatja két országgyűlési képviselő, Glattfelder Béla és Seszták Miklós, valamint Kiss Antal, a köztársasági elnök főtanácsadója. Majd egykori diákok rövid felszólalásokban szólnak a gimnázium kiemelkedő tanáregyéniségeiről.

A hagyományos ferences öregdiák-napot szeptember 10-én tartják. 10 órakor szentmise, 11-kor koszorúzás, ima a kriptában az iskola elhunytjaiért, 11.45-kor ünnepi közgyűlés a tornateremben, 15 órakor színdarab a tornateremben, este pedig ferences bál lesz a Szent Adalbert Központban.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Komárom-Esztergom | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.