Megszépült a lesencetomaji Szent Anna-templom

A veszprémi egyházmegyei Lesencetomaj nemrég ünnepelt, ugyanis hosszú idő óta külső felújításra szoruló temploma megszépülhetett a magyar kormány támogatásával és uniós pályázat segítségével.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program révén (amely feladatának tekinti az épített kulturális örökség és helyi identitás megőrzését, megújítását) befejeződött a tetőszerkezet és a torony felújítása és az épület külső tatarozása. A megszépült hajlék átadására ünnepi szentmise keretében került sor, melyet Márfi Gyula érsek a helyi esperes-plébános atyával, Bécsi Lászlóval koncelebrálva mutatott be. Szentbeszédében a főpásztor kifejezte örömét Isten háza, a kőépület megújulása nyomán, s reményét, hogy a lelki ház is majd tovább fog gazdagodni a hívek közösségének imái, összefogása révén. Az ünnepségen Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő és Mészáros László polgármester ismertette a felújítási beruházás történetét, amelyhez mintegy 31 millió forint támogatást kapott a település.

Lesencetomaj ősi temploma a török hódoltság végére teljesen elpusztult, csupán a harangláb maradt meg viszonylagos épségben. A templomot, melynek védőszentje Szent Anna, 1754-ben a település új földbirtokosa – Nedeczei Nedeczky Károly nagyprépost építtette újjá romjaiból (címere a bejárat fölött látható), s Padányi Bíró Márton püspök szentelte fel. 1806-ban klasszicista stílusban alakították át, a II. világháborúban súlyosan megrongálódott, teljes helyreállítására utoljára 1954-ben került sor.

Toldi Éva/Magyar Kurír

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Veszprém | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.