Szent Ferenc-szobor kerül Buda felső-krisztinavárosi templomába

Szent Ferenc napján, október 4-én Assisi szentjének hófehér márványszobrával gazdagodik a budai felső-krisztinavárosi templom. Alkotójának, Szmrecsányi Boldizsárnak már több szobra (Keresztelő Szent János, Jó Pásztor) is látható e templomban.

A művész Carrarában faragta ezen új szobrát. Anyaga az ottani Michelangelo-bányából való. A nagy itáliai szobrász, Michalengelo is e hatalmas márványlelőhely anyagának legjavát használta összes műve, köztük a Pieta megalkotásához. Az idehaza és külföldön is jól ismert Szmrecsányi Boldizsár a nagy elődhöz hasonlóan a bánya legfehérebb kövét munkálta meg, ezzel is kifejezve ama csodálatos tisztaságot, mely Ferenc életét jellemezte.

A 130 centiméter magas szobor egy 65 cm-es posztamensen kap helyet a templomban, a keresztelő kút közelében lévő egyik oldalfülkében, ahol eddig Szent Ferenc egyik követőjének, Szent Antalnak szobra állt. Antal most máshová kerül a templomban, átadva e főhelyet a rendalapítónak, kinek vállán – ezen ábrázolásban – egy madár látható.

A szobrászművész Isten szegénykéjének nagy tisztelője. A kompozíciót az a közismert legenda ihlette, mely szerint Ferencnek volt egy kedves madara, ami mindig vele volt, legtöbbször a vállán pihent; s Szent Ferenc boldog halálakor ő is befejezte földi életét.

Az új szobrot, amely egy hívő adományából készült, a szent ünnepén, október 4-én a 18-órai szentmiséhez kapcsolódóan áldja meg Györgydeák Márton, felső-krisztinavárosi plébános.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Budapest | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.