Felszentelték a máriapócsi fatemplomot

Ünnepi szentmise keretében Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye görögkatolikus püspöke szentelte fel az emberi méltóság tiszteletére emelt fatemplomot csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson.

A Nagy Szent Bazil Rend monostorépülete mellett álló, nemrég elkészült, stílusában és építészeti megoldásaiban ruszin templomépítési hagyományokat követő fatemplom a jelenlegi görögkatolikus kegytemplom elődjének a másolata. A fennmaradt iratok szerint a Szűz Mária-kép 1696-os és 1715-ös könnyezései ebben az eredeti fatemplomban történtek.

A szertartáson Kocsis Fülöp arról beszélt: ma nemcsak Jézus mennybemenetelét ünnepli a katolikus közösség, hanem a templomszentelésnek is részesei lehetnek a megjelent hívek.

„A karcsú tornyával az égre mutató fatemplom a felfelé tekintésre, a felfelé törekvésre késztet minket, benne pedig részesei lehetünk annak az élménynek, mit jelent az egyszerűség és a magasztosság, azaz a kicsinység nagysága” – mondta prédikációjában a püspök. Kocsis Fülöp szavai szerint az egyszerű, fagerendákkal ácsolt belső tér nemesíti és emeli a lelket, mélyebb és megrendítőbb imádságok születnek majd az ehhez hasonló, szerény imahelyeken, mint a új építésű templomokban vagy a katedrálisokban.

A máriapócsi szentkép könnyezésekor ez a pici terem, a mai templom elődje sugárzott ki egész Magyarországra, híre pedig egészen a császári trónig eljutott – idézte fel a püspök. Hozzátette: méltó helyet sikerült biztosítani annak az ikonnak, amely ősi másolata a pócsi könnyező kegyképnek, a fatemplom pedig jövőben szerves része lehet a Máriapócsra érkező zarándoklatoknak.

Az elmúlt száz évben eltűntek ezek az egyszerű templomok az egyház életéből – hangsúlyozta Kocsis Fülöp, és reményét fejezte ki, hogy a fatemplom új korszakot nyit meg a templomépítkezésekben, ezzel együtt a lelkek építésében.

A megszentelt fatemplom felett az Emberi Méltóság Tanácsa vállalt védnökséget. Lomnici Zoltán, a tanács elnöke a szentmise után az MTI-nek elmondta: a kezdeményezés célja az volt, hogy az emberi méltóság eszméjének mindenki által megtekinthető emlékhelyet hozzanak létre.

A fatemplom egyrészt az emberi méltóság tiszteletének fontosságát hirdeti, másrészt azt, hogy hívőknek és nem hívőknek meg kell becsülniük egymást – fogalmazott Lomnici Zoltán. Hozzátette: arra kell törekedni, hogy ez az ország élhető legyen, mindenki érezze, egyformán fontos az emberi méltósága.

MTI/Magyar Kurír

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Szabolcs-Szatmár-Bereg | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.