Megmentették a fülei templomot

Több évtizedes pusztulás után újítják fel Fülén a római katolikus templomot. Ez az egyik legnagyobb középkori templom az országban, és a legöregebb a Székesfehérvári Egyházmegyében. A földrengések szinte teljesen tönkretették a több száz éves épületet.

Daruval tették a helyére az épület süvegét

Az 1985-ös berhidai földrengéskor kettényílt a fülei római katolikus templom tetőszerkezete. A templomot mégsem zárták le, és nem mondtak le róla. Egészen addig itt tartották a miséket, amíg a mostani felújítási munkák alatt le nem emelték róla a toronysisakot. „Hónapokon át 20-25 szakember dolgozott a templom tetőszerkezetén. Először földrengésszakértővel és statikusokkal felmérették az állapotát. Akkor derült ki, hogy teljesen új födémszerkezetre van szükség, és a sisakot is csak új betonhéjazatra lehet visszahelyezni” – mondta Fekete Norbert műszaki vezető. Hozzátette, mivel az épület műemlékvédelem alatt áll, minden apró mozzanatot jóvá kellett hagyatni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal. Az építőmunká­sokon kívül restaurátorok is közreműködtek a felújításban, amelynek végén a templom új tetőt és új, fényesen csillogó, bádog toronysisakot kapott.

Barta Tibor plébánostól megtudtuk, régi álmuk volt, hogy megmentsék a templomot, hiszen az olyan állapotban volt, hogy ha nem sikerült volna pályázati pénzt nyerni a tetőszerkezet felújítására, hamarosan talán be is szakadt volna. A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán kaptak támogatást, több mint 16 millió forintot, amelyet kipótolt az egyházmegye és a helyi egyházközség is. A beruházás összesen 26 millió forintba került. A több hónapja tartó ács- és bádogosmunkák után tegnap egy hatalmas daruval emelték vissza a toronysisakot a templom tetejére. Az ünnepélyes pillanatra a falu apraja-nagyja összegyűlt a templomkertben. Mayer István már kilencvenéves is elmúlt, évtizedek óta ő a templom gondnoka. Lapunknak elmondta, hogy egyszer, még az 1900-as évek elején már került új sisak az épületre. Az ácsmunkát állítólag Palkovics Gyula fülei ácsmester, a bádogosmunkát pedig Pergel Imre helyi bádogosmester végezte. Akkor nem emelték le a toronyról, hanem a levegőben lógva festette le a sisakot. Most a templom tornyán a kereszt is óarany bevonatot kapott.

(magyarhirlap.hu)

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Fejér | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.