Megújult a bánokszentgyörgyi templombelső

Zalából Kanadába települt olajmérnök és tiszteletbeli magyar főkonzul adományából újult meg a zalai Bánokszentgyörgy római katolikus templomának belsője, amelyet vasárnap áldanak meg – tájékoztatta a falu plébánosa pénteken az MTI-t.

Decs Ferenc elmondta: az ünnepi szentmise apropója, hogy Németh Csaba helybéli származású fiatalt szombaton szentelik pappá Szombathelyen, és másnap tartja az újmiséjét a bánokszentgyörgyi templomban. A mise keretében megáldják a teljesen megújult templombelsőt, amelyet a Kanadában élő, a környékről elszármazott Balázs Béla adományából tudtak megvalósítani.

A plébános hozzátette: a közeli Várföldén született adományozó több millió forintot biztosított az 1787-ben épült barokk templom rekonstrukciójához. A belül késő barokk, rokokó és copf jegyeket is viselő épületben egyszerre akár ötszáz hívő is elfér.

Balázs Béla – aki 16 éven át Magyarország tiszteletbeli konzuljaként, majd főkonzuljaként tevékenykedett Calgaryban – az MTI-nek elmondta: kőszegi bencés diákként nevelkedett, és azt tanulta meg, hogy ha segíteni tud, cselekednie kell.

Felidézte, hogy miután 1956-ban Lovásziban részt vett a forradalom ottani eseményeiben, emigrálnia kellett, távollétében pedig tíz éves börtönbüntetésre ítélték. Kanadába került, ahol mindent elölről kezdve csak hosszú évek után folytathatta olajmérnöki pályáját. „Kemény munkával és kis szerencsével” sikerült olyan anyagi helyzetbe kerülnie, hogy szívesen adományozott gyermekkora templomának – indokolta a templomnak és a hívőknek szánt gesztusát.

MTI/Magyar Kurír

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Zala | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.