Ahol Liszt Ferenc muzsikált

A Városliget mögött, a Hermina úton biztosan sokan anélkül sietnek tovább, hogy észrevennének egy kis, de annál fontosabb épületet. A Hild József tervei alapján, a fiatalon elhunyt Hermina főhercegnő emlékére 1856-ban felszentelt kápolna nemcsak hazánk egyik legelső neogótikus alkotása, hanem kultúrtörténeti emlék is: Liszt Ferenc gyakran játszott az orgonáján, a felszenteléskor is misét vezényelt. Igazi rejtett értéket találtunk.

A zuglói Hermina-kápolna József nádor leánya emlékére épült, most lovagrend gondozza és működteti

Félig elbújva a fák közé, a Városliget szélén, a Közlekedési Múzeum épületével szemben különleges kis épület áll: a Hermina-kápolna neves tervezője, híres és szeretett névadója, valamint egykori, nem kevésbé ismeretlen állandó látogatója okán fontos. Ugyanis Hild József építész álmodta kőbe, József nádor közkedvelt leánya, az 1842-ben fiatalon elhunyt Hermina Amália Mária főhercegnő emlékére emelték a polgárok – különleges az is, hogy nem főrendi vagy királyi alapítású –, Liszt Ferenc vezényelte saját férfikari miséjét a felszentelésekor, és állandó vendég volt itt később is.

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend gondozza 2004 óta, működő, élő templom tehát a műemléki védettségű istenháza, rendszeres misékkel. A rend honlapján is olvashatunk hazánk egyik legkorábbi neogótikus – és Zugló legrégebbi – épületének történetéről. Már a főhercegnő halálának évében úgy döntöttek pesti polgárok, hogy a magyarul is beszélő Hermina Amália emlékére kápolnát emelnek. A közadakozás megindult, telek is került a leendő épületnek, az alapkövet még 1842 októberében letették, tervezőnek pedig Hild Józsefet kérték fel. Őt talán nem kell bemutatni: a Szent István–bazilika az ő rajzai szerint kezdett épülni, ma is látható munkái például a Derra-ház a belvárosi Október 6. utca és a József Attila utca sarkán – további Nádor utcai, József nádor téri lakóházak mellett –, az esztergomi bazilika, az egri főszékesegyház homlokzata, a budai Császár fürdő magja és hegyvidéki villák. Lebontott épületei közül említésre méltó még az egykori Lloyd-palota, amelynek helyén, a jelenlegi Széchenyi téren szálloda áll, és a Nákó-palota, amelynek helyére a Gresham-palota épült a huszadik század legelején.

A Hermina-kápolnát 1843-ban kezdték építeni, de pénzügyi gondok, majd a szabadságharc és következményei miatt csak 1854-re készült el, két évvel később szentelték fel. A szűkös anyagiak miatt a főhomlokzat díszei is szegényesebbek lettek a tervezettnél – az elképzeléseket egy korabeli metszet örökíti meg. A kápolna előcsarnoka fölé orgonakórust, bejárati lépcsősora alá pedig alsó kápolnát építettek. A rend honlapján neveket is találunk: a neogótikus faoltár képét 1855-ben Novotny János festette – a Pesten és Münchenben tanult mester műveiből a Nemzeti Galéria őriz néhányat. A hagyomány szerint a kép Mária-alakjában Hermina főhercegnő vonásai ismerhetők fel, a százötven éves alkotást hat évvel ezelőtt restauráltatta a lovagrend. A szintén neogótikus padso-rok még mindig állnak, amelyek Hild tervei alapján készültek. A múlt század húszas éveiben kissé átépítették a belteret: a kápolnába színes ablakok, az egyik mellékhajóba sekrestye, a másikba mellékoltár került. Az ablakokat és a Szent Sír-mellékoltár képét – Szent Ferenc stigmatizációja – Zsellér Imre festette, aki Róth Miksa tanítványaként számos templom és középület üvegablakait alkotta, többek között hazánk legnagyobb ólomüveg-együttesét 1930-ban a Vakok Intézetébe.

További – anyagi és szellemi – kincs a kápolna orgonája: az 1866-ban készült hangszeren Liszt Ferenc játszott gyakorta, amikor Pesten volt. A szakszerűtlen javítások és az idő nyomait az 1997-ben befejeződött restaurálás tüntette el, visszaállítva az orgona eredeti tulajdonságait.

(magyarhirlap.hu)

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Budapest | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.