Barátok és gyógynövények közt Szegeden

Látogatóközpont nyílik szeptemberben a szegedi ferences kolostorban. A 265 millió forintos uniós támogatással megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a vendégek körbejárhatják szinte az egész kolostort: a gyógynövénykerttől a templomon át a kiállítótermekig.

Magyarország egyik legjelentősebb műemléke az alsóvárosi ferences templom és rendház. A több mint fél évezredes épületegyüttes ma is eredeti funkciójának megfelelően működik. A Havi Boldogasszony–templom a magyar gótika egyik legjelentősebb alkotása. Nyolcszáz évet utazhatnak az időben a látogatók.

Az elmúlt évben megújult, látogatóbarát intézményben szeptembertől az érdeklődők többek között interaktív kiállításokon ismerhetik meg a ferences szerzetesek történetét, és bekapcsolódhatnak a barátok mindennapjaiba. Betekintést nyerhetnek a szerzetesek celláiba; s a program részeként a gyógynövénykertet is megcsodálhatják, ahol likőrök, gyógynövény-pálinkák és teák alapanyagául szolgáló harmincféle növényt termesztenek a barátok.

Egy rövid dokumentumfilm az épület kultúrtörténeti jelentőségét is bemutatja. A történelmi ritkaságok között látható például a Mátyás király palástjából készült kazula; megtekinthető Marchiai Szent Jakab széke a XV. századból, mely a legrégebbi megmaradt ülőbútor Magyarországon.

A kiállításon érintőképernyős tájékoztató konzolok segítségével ismerkedhetnek a kolostor történetével a gyerekek és a felnőttek egyaránt. Ezeken is megtekinthetnek majd több kisfilmet: így például a magyar ferencesek kínai missziójáról, a szerzetesek kommunisták általi üldöztetésről és az épületegyüttes művészettörténeti érdekességeiről. Egy 1713-ból fennmaradt rajznak köszönhetően kiderül, hogyan nézett ki az épület a középkorban, illetve az 1980-as évek lepusztult állapotát is bemutatja a tárlat.

A rendházlátogatás ideje a tervek szerint mintegy másfél órát vesz igényb. Az érdeklődők számára hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig minden páros órában indulnak csoportok, idegenvezetéssel. Ezekre a www.latogatobarat.hu internetes oldalon regisztrálhatnak majd a vendégek. A magyar mellett angol, német, spanyol, olasz és lengyel nyelvű tárlatvezetések is igényelhetőek lesznek.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Csongrád-Csanád | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.