Készülnek a tihanyi kálvária szobormásolatai

Forma-negatívok készülnek az 1960-ban barbár módon lerombolt tihanyi Boldog IV. Károly-kálvária a pusztulás elől Sümegre menekített és az ottani temetőben felállított bronzszobrairól, melyek Krisztust és a két latort ábrázolják.

Siklódy Lőrinc, a neves erdélyi származású szobrászművész utolsó királyunk emlékére készített nagyszerű alkotásáról most szilikongumi felhasználásával vesznek mintát, hogy majd Hernádi Zsolt gödöllői bronzöntő mester műhelyében újraöntsék azokat.

A Tihanyban eredeti helyén 2006-ban részben visszaállított kálvárián az idén ősszel talán el is helyezhetik az elkészült másolatokat.

Mint ismeretes, az 1920 októberében visszatéréssel próbálkozó IV. Károly király tihanyi látogatásának, majd fogságának emlékére és a trianoni tragédia mementójaként 1927-ben elkészült s Rott Nándor püspök által Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én felszentelt tihanyi zarándokhelyet annak idején 63 vármegye adományaiból építették fel. Stációin a magyar királyi városok címereit helyezték el, s a végében hagyományos módon három kőkeresztet állítottak fel, rajta a Korpusszal és két lator szobrával.

A kálvária az 1950-es évek végéig jelentős, nagy látogatottságú idegenforgalmi, történelmi, kulturális és vallási emlékhellyé emelkedett, ám 1960-ban a kommunista diktatúra az „irredentának bélyegzett” mementó felszámolásáról döntött, s barbár módon végre is hajtotta azt gépi erővel. Traktorok döntötték földre a stációkat, melyekről a domborműveket a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templomba menekítették (ezeket a ’90-es években visszajuttatták Tihanyba), a kőkereszteket daruval rángatták ki a földből, a szobrokat lefűrészelték a keresztekről. A kálvária balsorsát nemcsak a tihanyi hívek szenvedték végig, hanem hazai és külföldi zarándokok, turisták is szemtanúi voltak annak, mivel a pusztítást a nyári turistaszezonban vitték véghez – sok dokumentatív fotó is készült a barbarizmusról.

A tihanyiak sosem nyugodtak bele, hogy megfosztották őket kálváriájuktól, s már 1988-tól folyamatos volt a törekvés a visszaállításra. 1992-ben ünnepélyesen, püspöki áldással el is helyezték az újjáépítendő kálvária alapkövét, 2000-ben pedig felállították a régi-új stációkat. 2006 tavaszán ideiglenesen fakereszteket helyeztek el a kálvária csúcsán, s elhelyezték egy IV. Károly-emlékkápolna alapkövét is.

Ekkor még úgy tűnt, ősszel a kálváriaszobrokat is megkaphatják Sümegtől, s megtörténhet a végső visszaállítás. Végül azonban az a döntés született, hogy az eredeti szobrok maradnak Sümegen, s másolatokat készítenek Tihanynak. A másolatok készítése június elején kezdődött, s e hónap végére befejeződik.

Toldi Éva/Magyar Kurír

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Veszprém | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.