Bátaszék: megbillent a templom tornya

December közepén lesznek kész a tervek, utána indulhat a várhatóan több hetes munka: a karácsonyi mise idén valószínűleg elmarad a bátaszéki templomban – írja a műemlékem.hu magazin.

„A torony belső gerendázatával van a baj: tavasszal már volt statikai vizsgálat, amit ősszel megismételtek, s az egyik oldalon tizenkét centiméteres süllyedést mutattak ki. Így a harminc méternél is magasabb toronysisak kidőlése a függőlegestől hozzávetőlegesen harminc centiméter lehet” – mondta el a műemlékem.hu magazinnak Szász Gábor, a pécsi egyházmegye építésze. Hozzátette: ezután született döntés arról, hogy ne harangozzanak, illetve zárják le a nyugati homlokzat előtti területet. Életveszélyről nincs szó, a templomot azonban a torony megerősítéséig nemhogy használni, de megközelíteni sem lehet.

„Több ütemben végzett munkálatokra kell felkészülni” – jelentette ki az építész. „Ebből az első ütemet, amely a belső tartószerkezet acélvázra cserélését jelenti, finanszírozni fogja az egyházmegye, ám további teendőkre is szükség lesz, aminek egyelőre nincs anyagi forrása. A tervek december közepére készülnek el, azután kezdődik a kivitelezés. Egyelőre nem bontják le a sisakot, a munkálatokra annak belsejében kerül sor. Magát a sisakok is megvizsgálják majd, akkor derül ki, ott milyen javítások szükségesek. Évek óta ismert probléma a külső homokkő díszítések mállása, azt is orvosolni kellene egy következő ütemben.”

A műemlékem.hu magazin értesülése szerint az egyházközség már pályázott a torony statikai megerősítésére – sikertelenül. Egy szeptemberi villámcsapás miatt pedig károsodott az elektromos hálózat, az orgona és a harang vezérlése is, ami a korábbinál is rosszabb helyzetbe hozta a plébánia költségvetését.

A tervek elkészülte után a tartószerkezet megjavítása vélhetően két-három hetet vesz majd igénybe, vagyis nagyon valószínű, hogy idén elmaradnak a karácsonyi szertartások a templomban.

A bátaszéki római katolikus templom egyébként nem csupán önmagában érdekes. A huszadik század elején, 1903-ban építették, részben az akkor még álló hajdani ciszterci apátsági templom elbontása után.

fotó, szöveg: Kovács Olivér

További képek és a történet folytatása a műemlékem.hu magazinjában

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Tolna | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.