Ferences zarándokközpont épül a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott több mint 2,45 milliárd forintos támogatásból zarándokközpont épül Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen. Megújul a ferences rendház, a templom, és számos új funkcival bővítik az épületegyüttest.

Az Egyház és az állam összefogásával olyan sikeresen irányították rá a figyelmet a zarándokútra, hogy 20 év alatt az El Camino mentén eltöltött vendégéjszakák száma 70 ezerről 10 millióra nőtt – utalt példaként Kálmán Peregrin a spanyolországi Santiago de Compostelára a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség (NORDA) salgótarjáni sajtótájékoztatóján.

A Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztéséről szóló beruházás ünnepélyes sajtótájékoztatóján részt vett Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke; Kormány Krisztián, a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője; Szili Károly Attila, a Fons Sacer belső egyházi jogi személy igazgatója és Kálmán Peregrin ofm, a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely igazgatója.

A kegyhely igazgatója elmondta: Szentkúton a barokk kor óta nem hajtott végre ekkora építkezést a rend. A beruházás során a szakrális és a turisztikai területet elkülönítik egymástól. Megerősítik a templom és a rendház épületének szerkezetét, átalakításokat végeznek.  Átépítik a gyóntatóudvart, kitisztítják a rendház hátsó udvarát, és új belső kertet alakítanak ki. Fejlesztik a szabadtéri létesítményeket is, hogy a szertartásokon minél több zarándok vehessen részt. Megújul a zarándokok felvonulási tere, a szabadtéri miséző hely és a kút környéke, átépítik a szabadtéri liturgikus teret, felújítják a patakmedret és gyalogoshidakat, a támfalat és a tereplépcsőket, teraszosítják a domboldalt és egy új barlangot alakítanak ki a Lourdes-i Szűzanya-szobor számára. Felújítják a zarándokházat, egy 106 fő elhelyezésére alkalmas zarándokszállást építenek, valamint fogadóépületet és fogadóteret alakítanak ki Ferences Galériával, Információs központtal, kegytárgyüzlettel és kétnemű mosdócsoporttal.

Kálmán Peregrin reményét fejezte ki, hogy Szentkúton is emelkedik a látogatottság, mivel a kegyhely a Kárpát-medencén át vezető Mária-út egyik fontos állomása.

A kivitelezési munkálatok 2013 júniusában kezdődnek és 2014 októberéig tartanak. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló projekt eredményeként komplex vallásturisztikai attrakció jön létre.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Nógrád | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.