Ismét fejleszt a töretlenül sikeres magyar falu

Ismét fejlesztésekbe fogott a töretlenül sikeres magyar falu. Felemelkedésük 1996 óta tart, de most is egy újabb grandiózus terv megvalósításán dolgoznak. Vajon mi a siker titka?

Nagypáli neve 2011-ben került be a köztudatba, mikor a gazdasági válság hatására, vagy egyébként is több település végleg a csőd szélére került. A Zala megyei falu azonban nemhogy nem ment csődbe, hanem ekkor kezdett el elérni sikerei csúcsára. Az addigi eredményekről anno összefoglaló cikk is készült, melynek kapcsán megismerhettük, hova is vezet a polgármester és a képviselőtestület részéről a „másként gondolkodás”, és mire, kire vagy kikre vezethető vissza leginkább a sikersorozat.

b_700_700_16777215_00_images_thumbnails_akocsetibor.jpg

Az energetikai önellátásra törekvő „Napkoronás” falu az elért sikerek ellenére nem csüggedt, újabb fejlesztésbe fogott. Erről forgatott a napokban a Hír Tv.

Az élhető település kialakítása anno az energetika oldaláról került megközelítésre, leginkább nyugati mintára, de figyelembe véve természetesen a helyi sajátosságokat is. Az energia uis megtermelhető helyben is, kezd bele mondókájába Köcse Tibor polgármester, csak észre kell venni azokat a forrásokat, melyek által mindez biztosítható. Mezőgazdasági termelésre nem hasznosítható föld kell hozzá, azon agrárenergetikai növények termesztése, napelem-telep, napkollektor, egyéb megújuló, pl. szélkerék rendszerbe állítása, pályázat hozzá, stb.

Az olcsóbb energia, amellett, hogy élhetőbbé és olcsóbbá teszi az életet az önkormányzatnak és a helyben lakóknak, egyéb gazdasági szabályozók, pl. optimálisabb helyi adózás alkalmazásával gazdasági fejlődést is eredményez, pl. jobb lehetőséget teremt a falun kívüli vállalkozásoknak is, bevételt eredményezve ezzel a Zalaegerszeg melletti apró településnek. De nem csak ez a fejlődés és a siker titka. A gyakorlatban megszerzett tudást oktatni, „többszörözni” kell, így Nagypáliba nem csak hazánkból, de a világ más országaiból is tanulni járnak az emberek, hogyan alakítható ki az önellátó falu. Ezek a plusz eredmények vezettek oda, hogy Nagypáli nemzetközi versenyen jobb helyezést ért el, mint pl. Olaszország, csak Németország tudta megelőzni. A siker eredményesen váltható anyagiakra is, az újabb fejlesztésekhez uis pályázni kell.

Ennek révén nemsoká fotovoltaikus napelem telep kerül felállításra az ún. energiaudvarban, melyet egy nonprofit kft. fog üzemeltetni. A lakosság csatlakozhat hozzá a saját villamos energiaszükségletének megfelelő „egység” megvásárlásával, és onnantól, azaz a második hónaptól kezdve már nem kell villanyszámlát fizetnie. Meddig? 25 évig.

A műsor további hasznos gondolatokat taglal, úgy, mint az egészségturizmus és vállalkozás, valamint a falufejlesztés terén.

Érdemes megtekinteni mindezt a Soroló 2014-08-28-i műsorában, a megfelelő rész a 6. perctől látható.

Út a Jövőbe

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Zala | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.