676 millió forint állami támogatást söpörtek be tavaly Lázár János nagybátyjának cégei

Földalapú támogatás, tejtámogatás, korszerűsítésre szánt támogatás, szerkezetátalakítási támogatás – ezeken a címeken folytak be az állami támogatások Gyapjas Károly cégeihez tavaly.
Ha megnézzük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vonatkozó adatait, kiderül: bőségesen kaptak állami támogatásokat a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János nagybátyjának, Gyapjas Károlynak a hódmezővásárhelyi érdekeltségei.
Gyapjas Károly nevét az országos nyilvánosság tavaly januárban ismerhette meg, amikor a hvg.hu ezt írta: „Több mint 1300 hektár állami földet nyert a hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., melynek a legnagyobb tulajdonosa Lázár János anyai nagybátyja. A cég, valamint az ellenőrzése alá tartozó korlátolt felelősségű társaságok az állami földbérletpályázatokon eddig 27 pályázatot nyertek.”
A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nek több más érdekeltsége is van – ez szintén kiderült az idézett cikkből. Ilyen például a Gorzsai Takarmánytermelő Kft., amely 804 hektár föld bérletét kapta meg 10 pályázaton.
Az említett cégek egy címre vannak bejegyezve, és 2014. január elsejétől 2014. december 31-ig az mvh.gov.hu adatai szerint mintegy 676 millió forint állami agrártámogatáshoz jutottak.
Íme a kimutatás:

false

false

Azaz a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. kapott területalapú, szerkezetátalakítási és különböző jogcímek alatt, több tej-, illetve állattartó telepek korszerűsítésére vonatkozó támogatást is. Összesen valamivel több mint 551 millió forintot. Az opten.hu adatai szerint a cég egyedüli részvényese Gyapjas Károly. A cég 2011-ben 315 millió, 2012-ben 157 millió, míg 2013-ban 210 millió forint üzemi eredményt produkált.

false

A Gorzsai Takarmánytermelő Kft. pedig három tételben összesen 125,8 millió forintot kapott tavaly. A cég tulajdonosa a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.
A két összeg együtt meghaladja a 676 millió forintot is, ami már tekintélyes összegű állami támogatásnak mondható. Az összeg természetesen nem vethető össze a Mezort-csoport, a Csányi- vagy a Leisztinger-érdekeltségek támogatásaival, de a 2013-as adatokat nézve Gyapjas cége ezzel az eredménnyel akár felkerülhetett volna a legjobban támogatott 30 cég listájára. Vagy legalábbis annak közelében járt volna a K-Monitor tavalyi listája szerint.
Így reagált Lázár
Amikor tavaly január elején kiderült, hogy a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. az állami földpályázaton jelentős számú földterületet szerzett, Lázár János azzal érvelt, hogy a cég csupán azokat a birtokokat nyerte el, amelyeken korábban is gazdálkodott, nagybátyja pedig kiváló mezőgazdasági szakember. A miniszter egyértelművé tette: neki nincs köze a nyertes pályázathoz semmilyen formában. Még 2013-ban Fazekas Sándor a március 15-i nemzeti ünnepen a Magyar Érdemrend tiszti keresztje kitüntetéssel jutalmazta Gyapjas Károlyt a minőségi magyar fűszerpaprika termesztése érdekében végzett több évtizedes szakmai munkájáért.
Gyapjas Károly jobbra, Fazekas Sándor balra
(magyarnarancs)

andre névjegye

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa
Kategória: Csongrád-Csanád | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.