Esküdjetek! – Eger, október 17. / 1552 – 2015

Eger_1552

Eger 1552

Október 17-én, az Egri Győzelem 463-ik évfordulóján; Nemzeti emlékhellyé avatták az Egri Várat

…”1552. október 17-én kezdték meg a török seregek elvonulásukat a vár falai alól…”

Nemzeti emlékhelyet jelölő sztélét avattak az egri várban szombaton, az Egri Vár Napján. Az ünnepségen a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke úgy fogalmazott, hogy nem egy szokványos jelentőségű sztéléről van szó, hiszen kevés olyan jelentős esemény volt Magyarországon, mint az egri vár 1552-es dicsőséges védelme.

Radnainé Fogarasi Katalin felidézte: 1552-ben 38 napi ostrom után a védők megfutamították a legalább hússzoros túlerőben lévő oszmán sereget. Aligha lehet tehát híresebb, hitelesebb emlékoszlop annál, mint ami Eger dicsőségét hirdeti – hangsúlyozta.

Eger, 2015. október 17. Az egri vár nemzeti emlékhellyé válása alkalmából állított sztélé 2015. október 17-én, a vár napján. MTI Fotó: Komka Péter

Eger, 2015. október 17.
Az Egri Vár nemzeti emlékhellyé válása alkalmából állított sztélé 2015. október 17-én, a vár napján.
MTI Fotó: Komka Péter

Az elnök asszony az ünnepségen bejelentette: a Nemzeti Örökség Intézete 2016. május 14-én, majd ezt követően minden év május második szombatján meg kívánja szervezni a nemzeti emlékhelyek tematikus napját.

Az esős idő ellenére összegyűlt több száz ember előtt Habis László, Eger polgármestere arról beszélt, hogy a vár a hazaszeretet, az elkötelezettség, a hősi helytállás szimbóluma. Felidézte: a legolvasottabb magyar irodalmi alkotás Gárdonyi Géza regénye, az Egri csillagok, amelyet 22 nyelvre fordítottak le, legutóbb olaszra, kínaira és törökre.

Arról is beszélt, hogy az egri vár 1957 óta ad otthont a múzeumnak, ezen időszak alatt pedig több mint 20 millió ember kereste fel Magyarország legismertebb végvárát.

A polgármester kitért arra is, hogy több mint fél évszázad után jelentős beruházási program kezdődött a várban: elkészült a várfalsétány, újra látogathatóvá tették a Török-kertet és zajlik a Szép-bástya rekonstrukciója is.

Eger, 2015. október 17. Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke (j), Nyitrai Zsolt fideszes országgyûlési képviselõ (k) és Habis László polgármester (b) leleplezik az egri vár nemzeti emlékhellyé válása alkalmából állított sztélét 2015. október 17-én, a vár napján. MTI Fotó: Komka Péter

Eger, 2015. október 17.
Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke (j), Nyitrai Zsolt fideszes országgyûlési képviselõ (k) és Habis László polgármester (b) leleplezik az Egri Vár nemzeti emlékhellyé válása alkalmából állított sztélét 2015. október 17-én, a vár napján.
MTI Fotó: Komka Péter

Nyitrai Zsolt, Eger és térségének országgyűlési képviselője (Fidesz), miniszteri biztos szavai szerint az oszmán török félelmetes birodalmi akarata 1552-ben megtört Eger várán, a “koncentrált hazaszeretet szívós falán”. Az egri hőstett pedig beépült a magyarság önazonosságába.

Azt mondta: a történelem mintha ismételné önmagát. “Ma hasonló a feladatunk, csak más eszközökkel, mint anno az egri várvédőknek. Meg kell védenünk Magyarországot, Európát, a több száz év alatt keservesen kivívott kultúránkat s gondolkodásmódunkat az ide sereglő tömegektől” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern városok program keretében kötött megállapodás szerint új fejlesztések várnak az egri várra. Újjáépülhet Magyarország legnagyobb középkori katedrálisának főhomlokzata, Dobó István egykori lakhelye, a Provizori-palota és a hozzá tartozó dézsmapince is.

Az ünnepségen elhangzott: az Országgyűlés 2014. december 16-i döntésének köszönhetően az egri vár Magyarország 14. nemzeti emlékhelye. A sztélé avatását a Hősök termében tartott koszorúzás követte.

Az Egri Vár Napját az ostrom 450. évfordulója, 2002 óta szervezik meg: 1552. október 17-én kezdték meg ugyanis a török seregek elvonulásukat a vár falai alól. Ezen a napon számos program, játszóház és bemutató is várta a vendégeket a várban…

Az Eskü

Az Eskü

Esküdjetek!

– Esküszöm az egy élő Istenre – hangzott az ünnepi mormolás.

– …hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának. Isten engem úgy segéljen!

– Úgy segéljen! – zúgták egy hanggal.

– És most magam esküszöm – szólt Dobó, két ujját a feszületre emelve. – Esküszöm, hogy a vár és az ország védelmére fordítom minden erőmet, minden gondolatomat, minden csepp véremet. Esküszöm, hogy ott leszek minden veszedelemben veletek! Esküszöm, hogy a várat pogány kezére jutni nem engedem! Sem a várat, sem magamat élve meg nem adom! Föld úgy fogadja be testemet, ég a lelkemet! Az örök Isten taszítson el, ha eskümet meg nem tartanám!

(Gárdonyi Géza: Egri csillagok)

MTI – Szabad Riport

andre névjegye

blog.hu/user/869474/tab/data , blog.hu/user/870746/tab/data , www.blogger.com/profile/04913511731763672942 , www.blogger.com/profile/16789293116260086317 , blogger.hu/user/170038 , blogger.hu/user/182984 , gloria.tv/lowoa , twitter.com/andrelowoa , twitter.com/andre_lowoa ,
Kategória: Gárdonyi Géza, Heves | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..