Háromszintes wellnessbunkert épít a Budai Vár oldalába az MNB alapítványa

A Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) tartozó, 28 milliárd forint alaptőkével létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) még tavaly ősszel jelentette be, hogy kutató és oktatási központot alakít ki a Budai Várnegyedben. Két ingatlant vettek akkor: egyet a Budai Várnegyedben, és egy 1 milliárdot érő villát pedig Matolcsy György jegybank-elnök lakásának szomszédságában, a XII. kerületi Mátyás Király úton.

A Pageo akkori közleménye szerint az alapítvány “az Úri utca 72-es szám alatt található műemléki épületben alakítja majd ki székházát”. A most hozzánk került terv szerint ennél azért többről van szó, és az alapítvány háromszintes, wellness-funkciókkal bővített bunkerrendszert építene a Budai Várnegyed oldalába.

wk

A tervet kedd reggel titkos ülésén tárgyalta a műemléki tanácsadó testület tervtanácsa. Az Úri utca 72. szám alatt található műemlék épületet a Pageo egyébként a Szép Házak Kft.-től vásárolta meg tavaly nettó 795 millió forint vételáron.
Szakmai körökből megszereztük a tervdokumentáció egyes részleteit, és a grafikák alapján nehéz ugyan minden helyiség funkcióját beazonosítani, de az biztos, hogy nem csak oktatói és kutatói munka zajlik majd a háromszintes, liftrendszerrel kiegészített központban.

wk

A 610 négyzetméter alapterületű Úri utca 72. szám alatt álló épületnek és az alatta húzódó labirintushoz hasonlító pincerendszernek hosszú története van. Az épület a Horthy-érában az MNB felügyelete alá került; az alatta húzódó kacskaringós barlangrendszerben óvóhelyeket és aranytartalékok tárolására alkalmas trezort alakítottak ki.
A mostani elképzelés szerint a Mária Magdolna-templommal szemben álló Úri utcai épület felső szintje ad majd helyet a székháznak – itt lesznek az alapítvány kuratóriumi tagjainak irodái, a földszinten pedig látogatók és vendégek fogadására alkalmas helyiségeket alakítanak ki. Alighanem ez a szint adna helyet az oktatási és kutatói szemináriumnak.

wk

A pincerendszer már meglévő földalatti szintjén első blikkre nem egyértelmű, mire használná az alapítvány. Ami a fenti rajz alapján viszont egészen világos, hogy egy komplett wellness-szekció töltenék ki a pincerendszer legalsó szintjét: több pezsgőfürdő és egy óriási medence látszik az alaprajzon; alatta szaunahelyiségeket alakítanak ki.
A legalsó szintről nagyjából 150-160 méter hosszú alagút vezet majd ki az Attila úti bejáratig, ahol a metszetrajzok alapján egy másik látogatóközpont fogadja majd az alapítvány tevékenysége iránt érdeklődő tömegeket.

wk

Sajnos a tervrajzokból nem lehet kiolvasni a pontos bemeneti pontokat, de az biztos, hogy az nagyjából 35 méter mély akna az Úri utcától a Logodi utca és a Lovas út alatt végighúzódva egészen az Attila útig húzódik majd, az egyes szintek között pedig lift szállítja majd a látogatókat. A metszetrajzon még a bunker alatt közlekedő Alstom metrószerelvényeket is berajzolták.
A Pageo kuratóriumának tagjai: Lavich Erzsébet, Nagy Viktor, Hergár Eszter, a Magyar Banán koncepcióját kiagyaló Csizmadia Norbert és a Fidesz kedvenc globális összeeesküvéselmélet-kutatója, Bogár László.
Az MNB egy másik dédelgetett alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa nem messze az Úri utcától, a Szentháromság téren nyit doktori iskolát. Egy hete sincs, hogy kiderült: a Régi Budai Városházának épülete az oktatási szentély mellett egy borboltnak is helyet ad majd. Annak az épületnek a renoválási munkáiban a Mészáros Lőrinchez sorolt Magyar Építő Zrt. és az egykor Tiborcz István tulajdonában lévő Elios Zrt. vesz részt.
Hogy mindez mennyibe kerül majd, azt valószínűleg nem fogjuk megtudni, miután a parlament múlt héten titkosította az MNB kötelékébe tartozó alapítványok költéseit, és az így kiutalt pénzek elveszítették közvagyon jellegüket. Áder János köztársasági elnöknek péntekig kell döntenie, hogy aláírja-e az erről szóló törvényt.
Kérdéseinket a tervezési és engedélyeztetési folyamatokról elküldtük a Várgondnokság titkárságára és a Fővárosi Kormányhivatalnak. Az MNB sajtóosztályától is megkérdeztük, hol tart a tervezési fázis, hogy hány fő befogadására lesz alkalmas látogatóközpont, mi célból van szükség wellness-helyiségek kialakítására, és hogy miként kapcsolódnak ezek a tervek az alapítvány oktatási-kutatói funkciójához.
(444)

andre névjegye

blog.hu/user/869474/tab/data , blog.hu/user/870746/tab/data , www.blogger.com/profile/04913511731763672942 , www.blogger.com/profile/16789293116260086317 , blogger.hu/user/170038 , blogger.hu/user/182984 , gloria.tv/lowoa , twitter.com/andrelowoa , twitter.com/andre_lowoa ,
Kategória: Budapest | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..